Du skal bruge 3 Duplo klodser i rød, gul og grøn + et par hovedtelefoner …

Hverdagen er vendt på hovedet for rigtig mange af os. Måske var du vant til at arbejde hjemmefra i forvejen, men kan alligevel mærke forandringen, da der pludselig er fuldt hus, hvor der før var ro og alenetid.

Kort sagt – du drømmer om det her …

Men ender med det her …

Det er umuligt at koncentere sig. Du bliver konstant afbrudt af små-problematikker (som sikkert at store for børnene) og spørgsmål om dit og dat. Jeg har prøvet det masser af gange, for jeg har været selvstændig lige siden jeg var 23 år – og dermed også i al den tid jeg har haft børn.

I dag er mine egne ungerne teenagere, og det er mest deres frie færden ind og ud, der kan forstyrre midt i en Skype session. Eller Gamer udråbene inde fra værelset – lige midt i en lydoptagelsen. Eller lykken, når de pludselig toner frem i døråbningen og alligevel har lyst til at berette om nyt fra deres verden (selvom de absolut ikke gad, da man spurgte for 17. gang, da de kom hjem fra skole). Så er det eneste rigtige at gøre at sætte verden i stå og gøre klar til at lytte. For tag ikke fejl: selvom jeg driver min business hjemmefra, så er der intet vigtigere for mig, end at være mor.

I tiden lige nu, skal vi tilmed hjælpe vores børn med hjemmeskoling – oveni vores arbejde

Hvor nogle er sendt hjem med løn, så vil jeg gætte på, at du som selvstændig gør alt, hvad du kan, for at arbejde videre i din virksomhed.

Du kæmper med at være en god og nærværende forælder. Og samtidig så er du nødt til at holde gang i hjulene på din business.

Man kan godt begge dele. Jeg siger ikke at det er nemt. Og jeg siger ikke, at det ikke kommer til at gå ud over din forretning i et eller andet omfang – ej heller siger jeg, at dine børn ikke vil kunne mærke at du er fraværende. Det er ok. Du er på arbejde. Det vig-tig-ste er KLARE LINJER!

Her er nogle af mine bedste råd og erfaringer til at få det til at fungere med hjemmearbejde imens ungerne er hjemme.

Ungerne med på råd

Tingene er altid en bedre idé, hvis man selv har fået idéen!

Tag ungerne med på råd og hør deres forslag og hvad de forestiller sig. Jo flere af deres forslag, du kan inddrage, jo bedre, men det er selvfølgelig dig – i sidste ende – der er den voksne, som skal tage ansvaret og beslutningen.

Mine unger er så store nu, at dette faktisk er en fin øvelse i selvdisciplin, selv-motivation og eksamenslæsning.

Klare aftaler

Hvis I er to hjemme, så lav klare aftaler mellem jer i forhold til, hvornår I skiftevis har ansvaret. På den måde får I begge mulighed for at arbejde, samtidig med at I ved, at børnene er i gode hænder.

Skema til børnene

Hvis børnene skal undervises hjemmefra og lave lektier og skoleopgaver, så lav en slags skoleskema for dem. Så ved de, hvad der forventes af dem, og hvornår de er i skole og hvornår de har fri = struktur.

Her hos mig har vi aftalt, at de skal være i hjemmeskole fra 9-13 med mindre skolen siger andet eller sender flere opgaver. Jeg vækker dem lige inden kl. 9, hvorefter de går på skoleopgaverne, og så mødes vi til frokost kl. 13.

Det er også planen at vi skal ud at gå en tur, og få frisk luft, hvis det er forsvarligt i denne Corona-tid. Ellers bliver vi hjemme og så vil jeg se om jeg kan overtale dem til en omgang træning (som foregår online via Strong Curves)

Lav forskel på weekend/ferie og skoletid

Lav forskel på weekender og skoletid. Dvs hold en fast struktur i hverdagen, så det hele ikke glider ud i hinanden.

Rød gul grøn klods + høretelefoner

Nu kommer mit allerbedste råd dog!

Tag tre Duplo klodser eller 3 stykker papir i farverne rød, gul og grøn.

Fortæl børnene at:

  • når den røde klods er øverst, så arbejder du koncentreret = kan ikke forstyrres (unless something is on fire ;) )
  • når den gule klods er øverst så arbejder du, men må gerne forstyrres med småting også. Tal dog med dem om, hvad der er vigtigt og hvad de skal forsøge selv at løse.
  • når den grønne klods er øverst, så holder du fri. Aftal gerne med dem, hvor lang tid du skal arbejde og vis dem på uret, hvor lang tid det er, eller sæt æggeur/timer, som de kan følge med i.

Det er vitterlig min erfaring, at de klare linjer respekteres bedre af børnene, når det er afstemt på forhånd. Det hjælper også, at de bliver mindet om det, når de ser farverne i de visuelle symboler.

Headphones – helst store og tydelige

Nogle gange tager jeg høretelefoner på, når jeg er i rød tid (og nogle gange også i gul) for at visuelt signalere at jeg arbejder. Det gør jeg oftest, hvis jeg har varslet at jeg skal arbejde, men bliver siddende i et åbent rum.

Udover at det hjælper ungerne med at huske, at jeg arbejder (så de ikke afbryder mig med noget, der godt kan vente), så giver det jo også lidt ekstra ro.

Jeg håber du kan bruge mine erfaringer til noget. Jeg har arbejdet hjemmefra det meste af mit liv, og det har fungeret virkelig godt – både med og uden unger hjemme.

Kærligst

D